Blog over het verbouwen van Kempenaar tot modern woonschip

We wonen al jaren op dit prachtige woonschip! Onze verdere avonturen zijn te lezen op www.waterloft.nl



zondag 25 april 2010

ballast

De 'pakketjes' ballast zitten erin! Zoals Mathijs en Steven vandaag zeiden: de ballast was een hele ballast, want spoorrails staven laten zich niet lekker stapelen (zie hieronder). Ze waren door Bas in bundels van 5 met een strip bedacht, maar veel uitkomst heeft dat niet geboden. Ze waren lastig hanteerbaar (1 staaf weegt ongeveer 150 kilo, dus reken maar uit...), maar liggen er nu fantastisch hun werk te doen. Het schip is nl. al zoveel gezakt als op de tekening van Cees is bedacht, en gaat waarschijnlijk dus nog verder naar beneden: de autokraan en het dekhuis zijn nog wel van een gewicht wat gaat meetellen. Op de kant staat ook nog een paar tonnetjes waarmee we nog wat kunnen uitbalanseren. Maar dat moeten we wel snel bedenken, over een tijdje zullen we er niet meer bij kunnen.

Supergoed nieuws: het vlak zit lekker dik in het vet! Dat hoeven we alleen maar bij te werken en schoon te maken. En de wanden zijn heerlijk schoon en alleen een beetje vettig van alle (plantaardige) lading die er allemaal mee is vervoerd. Dat wordt dus ook niet een onoverzichtelijke klus!





zaterdag 24 april 2010

lege bak

Zie hieronder, met nog heel veel fantasie, ons nieuwe huis....hierin gaat het allemaal gebeuren!




inkorting

Hieronder zie je de details van de inkorting en de nieuwe zeeg. Talsma heeft het schip mooi uitgestrookt: je ziet de smalle lange wiggen die in de romp zijn gezet vanaf binnen en buiten hieronder. Omdat de verhoogde den nog erop zit, zie je duidelijk waar de knik zit. Hopelijk is dat na het slopen hiervan de komende week de knik niet meer zichtbaar. 


eerste installaties

Het schip is afgelopen maandag opgehaald door Mathijs en naar Harlingen. Hoe het ging? Ik citeer 'appeltje, eitje', het schip voer erg gemakkelijk in zijn verkorte vorm. Een beetje trillend, want de motor is nu wel ERG krachtig voor de 35 meter die is overgebleven. Zie hier beneden foto's van de eerste voorbereidingen voor de installaties: de standpijp en de beunkoeler. 




maandag 12 april 2010

stuurhut studies


Vanavond hebben we een 3D studie gemaakt van de stuurhut. We zijn wel blij met het resultaat!




zondag 11 april 2010

Water en elektra

Misschien wel een van de meest tijdrovende zaken is, waar komt wel tappunt, wandcontactdoos of lichtpunt. Toch een heel fundamenteel punt. Voordat je met de ruwbouw begint is het wel heel handig om te formuleren waar wat komt. Wij hebben dat dan ook gedaan om zo de timmerman en electricien/ loodgieter een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van wat er moet gebeuren. hopelijk scheelt dat uiteindelijk ook in de prijs. Ik heb altijd geleerd hoe specifieker je kan zijn, hoe beter. Faalkosten tijdens de bouw zijn funest! Tevens zijn er van alle tekeningen tabellen wat wat is. Welk type stopcontact, hoe hoog, welke bijzondere kenmerken etc... Kost veel tijd, maar scheelt hopelijk veel gedoe.



vrijdag 9 april 2010

Inkorten van de Jolie

Vanmiddag ben ik gaan kijken in Heeg bij de inkorting. Ik was toch wel erg benieuwd hoe het eruit zou gaan zien. De Jolie lag in haar geheel op de kant en zo ingekort was ze wat gedrongen, maar dat was ook wel te verwachten. In het water is ze hopelijk weer iets beter in verhouding. De kundige scheepsbouwers van Talsma waren nog bezig het schip echt aan elkaar te hechten. Belangrijk punt is hierbij vooral dat de zeeg gaat doorlopen. Volgens onze architect zou maar 4 meter uitstroken noodzakelijk zijn, maar de werf twijfelde eraan. Bij het uitstroken haalt men de knik eruit  (deze is op de foto's ook duidelijk zichtbaar). dit gebeurt door de scheepswand in te kepen en iets omhoog te halen. Hopelijk is het wel voldoende en ziet het er redelijk uit, anders zou het een extra kostenpost betekenen. Aanstaande maandag wordt het vlak van het schip door onze expert Henk-Jan opgemeten en gaat Wendy ook nog kijken hoe het ervoor staat. Aanstaande woensdag ligt ie weer in het water als het allemaal goed gaat. Hier wat interessante foto's!


 

woensdag 7 april 2010

Werf geselecteerd

Een van de meest lastige beslissingen, die we tot nu toe hebben moeten nemen is de selectie van de werf en dan met name voor het timmerwerk. Circa twee maanden geleden heb ik een advertentie op marktplaats gezet en toen werden we overvoerd met aanbiedingen van timmermannen. Een aantal van hen heeft ook een serieuze aanbieding gemaakt. Iemand die ook reageerde was Matthijs Moed van www.moedvangulpen.nl en uiteindelijk gaan we met hem/ hun in zee. En dat niet alleen voor het timmerwerk, maar ook voor het staalwerk. Naast dat ze goede en duidelijke prijzen hebben neergelegd hebben we ook veel vertrouwen in hun kunde. Wat ons tevens erg beviel was de snelheid van reageren, duidelijkheid in communicatie en het ook veelvuldig werken met email. Ze zijn tenslotte ook nog relatief jong (circa 30 jaar) en dat sluit wel erg goed aan bij onze wijze van communicatie. We hebben ongelofelijk veel zin in het proces en hopen dat het net zo mooi wordt als we in gedachten hebben. De tijd zal het uitwijzen. We zullen iedereen regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen en hoe het proces verloopt.

Vrijdag ga ik kijken hoe het met de inkorting bij Talsma verloopt; ik hoop dat het er al mooi uit gaat zien! Vrijdag dus weer nieuwe foto's!



maandag 5 april 2010

interieur slaapkamer, logeerkamer en washok

Nog een beetje saai en grijs, maar met inspiratiebeelden zijn we aan het stoeien met de indeling en aan het bedenken hoe de meubels er ev. uit moeten komen zien. Belangrijk vinden we het loft-achtige karakter, als de schuifdeuren open staan is er een lange zichtlijn en kan je helemaal vrij rondlopen. Niet op de renderings goed in beeld, maar er is weer ruimte in onze slaapkamer voor een kleine inloopkast (je kan maar ergens van dromen...). En een heus washok met spoelbak om straks heerlijk de was op te vouwen (als dat geen luxe is).







zondag 4 april 2010

De Jolie in 2 stukken

Vandaag zijn we bij Scheepswerf Talsma in Heeg gaan kijken hoe de Jolie er nu bijligt. Ze is al in 2 delen en ligt in het water te wachten om op de kant te mogen. Op de laatste foto kan je het beste zien dat de 2 delen los van elkaar drijven. Vrijdag gaat Bas weer kijken: hopelijk kan hij dan een mooie nieuwe zeeg bekijken!








zaterdag 3 april 2010

interieur badkamer

Na goed advieswerk van Ilja afgelopen dinsdag zijn de badkamer en slaapkamer nog rigoreus veranderd.






Het wordt net een luxe welness !

interieur living

De tekeningen maken steeds meer inzichtelijk en worden nog elke dag een beetje bijgesteld. Bleef het maar zo leeg en opgeruimd ;-)